Kısıtlanmak > Hatalı Görüş’ten

Güzel bir hikaye ve incelemesiyle güne başlamaya ne dersiniz?

Erken davranan kuş, solucanı kapar. Muhtemelen çevrenizden bir veya birkaç kişi bu cümleyi sizi harekete geçirmek için söylemiştir. Masum mu görünüyor? Evet önermeyi detaylı inceleyene kadar masumdur. Bu kısa ama etkili hikayedeki iki ana karaktere odaklanalım: Solucan ve Kuş.

Önce solucan.

Bahsi geçen solucan herhangi bir solucan değildir. Sanki dünyada tek bir solucan varmış gibi mi? En son baktığımda milyonlarca vardı. Bir kürek alın ve kazmaya başlayın; istediğinizden daha fazla bulacaksınız…

Şimdi erken davranan kuşa bakalım. Bu kısa hikayede neden kuşlar rekabet içinde olmalı? Bir ekip ya da aile kuramazlar mı? Hepimizin de bildiği üzere kuşlar topluluk halinde yaşar ve ortak bir hedef için çalışırlar. Dahası, erken davranmak bir yarış anlamına gelir. Peki ya zamanında gelen kuş o ne olacak dersiniz? Diskalifiye mi olacak?

Hikayeyi dinledik, şimdi bir yirmi yıl ileri gidelim ve erken davranan kuşun kıtlık hikayesine inanan çocuklara bakalım. Bu hikayeyi binlerce kez anlatan kişilerde neyi gözlemlersiniz? Şu inançlara sahip kişiler görürsünüz;
  • Kısıtlı kaynaklar için diğer herkesle rekabet içinde olmalılar.
  • Korku tutumlarını ve eylemlerini güdülemeliler.
  • Kazanmaları için başkalarının kaybetmesi gerekir.

* Sizin dünyanızda kaç kişi ‘’Hatalı Görüş’’ ten dolayı zarar görmektedir?
* Kaç kişi neyin olamayacağını görmektedir?
* Kaç kişi kendiyle ilgili bitmek bilmeyen kısıtlayıcı düşüncelerle olumsuz görüşe sahiptir?
* Kaç kişi tüm muhtemel engellerin, zorlayıcı durumların ve kısıtlamaların bir listesine sahiptir?
* Daha kolay bir soru: Kaç kişi bunlara sahip değildir? Doğru Görüş’e sahip olanlar hariç herkes.

Doğru Görüş:
 
Ne olabileceğini görürsünüz.
Neredeyse sınırsız potansiyelinizle, kendinizi pozitif şekilde görürsünüz.
Tüm muhtemel fırsatların, avantajların ve teşviklerin envanterini yaparsınız.

Okuduğum "Hayalindeki İş" kitabında geçen bir hikayeyi sizinle paylaşmak istedim. Hikayeler güzelleştirir, farklı bakış açıları kazandırır ki koçlukta hikayelerden ve metaforlardan da çok yararlanırız. Koçimizi harekete geçirmek için güzel araç değil mi?

Doğru görüşe sahip olmak, yeterlilik düşüncesi size ve etrafınızdakilere çok büyük katkı sağlar. Doğru’ya geçmek zor görünebilir ama imkansız değildir. Hatalı ve kısıtlı görüşleriniz ile kendi düşüncelerinizde sürekli aynı döngünün içinden geçiyor olmanız, bedenen, zihnen, ruhen, mali olarak hatta ilişkiler olarak bile olumsuz etkiler. Ve kendinize bu süreçte yapacağınız en kötüyü yaparsınız. İnancımızı doğru görüşe yönlendirelim, yeterliyi düşünelim.

Yeterlisiniz ve yeterince de kaynağa sahipsiniz!

Sınırsız potansiyelinizle ve pozitifliğinizle kaldığınız günler dilerim😊

Seda

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.