Etkili Not Almayı Kim İstemez ki!

Merhabaaaa!

Çok çalışıp, çok dinlenip, çok öğrenip, çokça da yoga ve meditasyona ve ailemize zaman ayırdığımız günlerden merhaba. Resmi karantinamın bitişini sağlıkla ve alkışlarla kutladığım bir günden de merhaba!

Not almak ne kadar zordur değil mi? Anlatan kişinin anlattığı konu bir de aşırı ilgimizi çeken ve bize katkı sağlayacak bir konu ise her şeyi yazmak için konsantre olmuş halde ve yazma hızımızla notları almaya odaklanıp her bir noktasını yazmaya çalışırız. Ama bu da anlatan kişinin söylediği her şeyi yazmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Etkili not tutmak ve sonra okuduğumuzda ‘’Ne demek istemişim burada, neden bu şekilde not almışım, yazdığımı da anlamadım’’ dememek için size bugün etkili not tutma yöntemi olan Cornell metodundan bahsetmek için geçtim klavyenin başına. Her ne kadar lise ve üniversite öğrencileri için tasarlanmış bir model olarak belirtilse de bence iş insanlarının da işine yarayabilecek bir yöntem. Neden olmasın ki?

Kısaca bahsedelim;

Walter Pauk'un geliştirdiği bir modeldir Cornell metodu. Sağa eklediğim görüntü de gördüğünüz gibi not kağıdımızı işimize yarayacak şekilde ayırıyoruz ve ilgili kısımlara kendi duyduklarımızla, anlayacağımız şekilde notları almaya başlıyoruz. Sırasıyla aşağıda yazdığım gibi notları almamız etkisini arttıran yöntemdir, benden söylemesi. Adımlarımız şöyle;

Başlık kısmına; katıldığımız ders, seminer, eğitim, vb. başlığı yazıp tarih ve konuyu yazıyoruz.

  • Kaydetme (record)
  • Kısaltma (reduce)
  • Tekrarlama (recite)
  • Yansıtma (reflect)
  • Gözden geçirme (review)
  • Örnekleme (sample)

Metodun yöntemi her ne kadar etkili olsa da her birimizin kendi not alma yöntemi oluyor. Şimdilerde aldığım online eğitimleri bu şekilde notlayarak denemeye başladım. Tekniği hemen uygulamayacaksak da aklımızın bir köşesinde Cornell metodunun da olduğunu unutmayalım.

Seda

Kaynak: Kocakademi.com



Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.