Cennet, Cehennem & Araf Kitabı

Size en son okumuş olduğum Cennet, Cehennem & Araf kitabından kısaca bahsedeceğim. Kitabı bitireli iki gün oluyor ama yazısı şimdi yayınlanabildi.

Kitabı okuyunca şöyle düşündüm, günümüz çıkara dayalı sosyal ilişkilerini, kurumsallığın dış sesi olması ve bu anlatımları sade o kadar akıcı bir dille yazmış ki iki güne bitirebiliyorsunuz. Toplam 115 sayfalık bir kitap.

Kitap içeriği şöyle;
Bir şirketin çalışanları ve yöneticisinden oluşan 11 kişi karşımızda. Dante’nin cennetini, cehennemini ve arafını sembolize eden bu bireylerin 11.00’den 13.00’e kadar süren bir toplantı sırasında her birinin konuşulmakta olan konu ve birbirleri hakkında akıllarından geçenler kitap boyunca bize eşlik ediyor.

Yazar, iş dünyasının acımasızlığını, kapitalizmin ikiyüzlülüğünü ve insan doğasının gizemini vurgulamayı amaçladığı Cennet, Cehennem & Araf’ta tam da bunu belirtir nitelikte. Gerçekten de kitabı okurken, kapitalist sistemin sınırları arasında tutunmaya çalışan bir şirketin, aşırı yabancılaşma sonucunda toplumsal kodların çoğunu yitirmiş çalışanlarının düşüncelerini kendi ağızlarından anlatıyorlar ve biz de onlardan dinliyor gibi okuyoruz. Okurken de daha çok şu dikkatinizi de çekebilir maddi çıkara dayalı çalışma sisteminin şekillendirdiği bu kişilere bize “para=güç” ilişkisinin günümüzdeki doğruluğunu gösterirken geri kalan tüm değerlerin bu güç arzusuyla nasıl telef olduğunu da gözler önüne seriyor. Filtresiz tüm gerçekler 😊

Kitaptan altını çizdiğim birkaç cümleyi de aşağıda sizlere sıralıyorum;
“Korkarım ki… hepimiz mükemmelliğe mahkum olacağız.”

“Bu gözlerini para hırsı bürümüş adamların bakışlarında bir makinedekinden daha fazla insaniyet göremiyorum”

“Temelde hepimiz seçim yapmadığımız için buradayız, iktidar arzumuz gerçeklik ilkesinin üzerinde yerle bir olduğu için, iyi birer futbolcu, başarılı birer sinema yıldızı ya da yazar olmayı ya da sadece kendi yolumuzu izlemeyi yeterince hayal için”

“…haydi biraz cesaret oğlum, kaderini Rorty’ninkine benzer bir azimle çizersen başarırsın, enerjini bir yönde topla, irade, tutku, bağımsızlık, hayatını mahvetme, şu palyaçoluk fikri beni mutlu ediyor, kurtuluş orada, bir tek bana yapması kaldı, ben özgür bir adamım, hayat uzun ve gelecek benim…”

Bilgiyle kalın,

Seda

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.