Neşe ve Mutlu Olmanın Farklı Olduğunu Biliyor muydunuz?

Hellooo🙋🏾‍♀‍

Bugün nasılsınız? Neşeli, hüzünlü, heyecanlı, mutlu... Belki duygu geçişlerinizi yakalayamadığınız bir gündesiniz. O halde bugün kendimize yaşadığımız duyguları yargılamadan kabul edelim mi? Bir bakalım mı derinlerde ne oluyor? Müsaade edelim mi kendimize, duygularımıza?

Ben de müsaadenizle kendinize izin verdiğiniz o andan bir sonraki ana geçtiğimiz neşe deneyiminden bahsetmek istiyorum.

Neşe ve mutlu olmanın farklı olduğunu biliyor muydunuz? 

Neşe bizi hayata ve diğer insanlara ya da eşyalara bağlayan şeylerdir. Birazda keyifli ve sevgi doluysanız işte bu deneyim sonucu da neşe gelir. Ansızın gelir hazırlıksız konar gerekçesiz, karşılıksız. Neşe, bilindiğinin aksine geçici bir duygu değil her zaman sizin dürtmenizi bekler durur. Güneş ışığıyla ve kuş cıvıltısıyla uyandığın bir sabah gibidir. Şöyle bir düşünelim karşınızdaki kişiye neşeli olduğunu sorar mısınız? Hayır, neşesini hissedersiniz sormaya gerek duymazsınız değil mi? Mutluluk öyle midir? Öyle değil “Mutlu musun” diye sorma ihtiyacı hissedersiniz. Çünkü mutluluk daha karmaşık ve kişiye özeldir. Neşe öyle değil ki bir kahkaha atarsınız bol neşelisinden yanınızda somurtan insanı da neşelendirirsiniz. Böylelikle neşeyi hiç ummadığınız şekilde bulaştırırsınız ve bunun önüne de geçemezsiniz, ahhh ne güzel değil mi😍 

Mutluluk, neşe ile örülüdür, her yerdedir. Sadece izin vermemiz, kapılarımızı açmamız gereklidir. Şimdi sizi bir duvar üzerinden atlayarak neşelendiren, yaşamaya değer anların tadına varacağınız o bahçeye atlamaya davet ediyorum. Bahçeniz nasıl? Sizi neşelendiren şeyler nelermiş görebildiniz mi? Şair Bertolt Brecht kendini mutlu eden şeyleri şöyle dile getirmiş;

Uyanır uyanmaz penceren ilk bakış,

Tekrar bulunan o eski kitap,

Heyecanlı yüzler,

Kar, mevsimlerin değişmesi,

Gazete,

Köpek,

Mantıklı yorumlama,

Duş almak, yüzmek,

Eski müzikler,

Rahat ayakkabılar,

Anlamak,

Yeni müzik,

Yazmak,

Bitki dikmek,

Seyahat etmek,

Şarkı söylemek,

Nazik olmak.

Siz de bir mutluluk listesi oluşturun. Liste içeriği ne olabilir? Hmm örnek vermek gerekirse, size keyif veren kişiler, mekanlar ( Covid!! ) eviniz mekanınız olsun bu maddemizi bu şekilde çeşitlendirelim 😊 Bir diğer maddemiz de sizi rahatlatan aktiviteler. Listenizi hazırladıysanız hemen hayatınızın merkezine alıp neşelenmeye bakmanız hayatınızdaki o anlam noktasına keyifle dokunacaktır.

Brecht’i mutlu eden şeyler listesi bu şekilde. İlham olsun mutluluk listenize 😊

“Neşeye Davet” kitabında bir bölümde yer alan kısa bir Tibet hikayesinden de bahsetmek isterim; “Bir gün rahibe ruhsal rehberine yaklaşmış ve şöyle demiş: ”Kendimi çok keyifsiz hissediyorum. Bunun üstesinden nasıl gelebilirim, üstadım?” “Diğerlerini neşelendirerek.” diye cevap vermiş rehber. Yani sevgili dostlar kalbinizi, neşenizi, ruhunuzun kapılarını dışarıya açın, o neşeyi hissedin hissettirin. Sizi dışarıda bekleyen şeylere bırakın kendinizi.

Sizleri neşeyle kucaklıyor, mutlulukla dolu güzel bir gün diliyorum, neşeyle kalınız.

Seda

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.